Paddock Paradise

Een Paddock Paradise

Weer staat als voorbeeld het wilde paard in de Great Bassin in de USA. Veel observaties hebben aangetoond hoe de kuddes rondtrekken in dat wijds gebied. Paarden zijn er op gebouwd om lange afstanden af te leggen. Ze trekken vanaf een vast punt, waar ze altijd ook weer terug keren en dit is een plaats waar water is. Dan begint dagelijks de trek naar gebieden waar weer meer te eten valt te vinden. Ze trekken rond in "bands” met als hoofd een hengst. Maar de merries bepalen meestal de route.

Het is heel wat anders dan een paard in een stal! En dit is nou precies wat er zo anders aan is en het paard in zijn welzijn kan schaden. Ook de hoeven zullen minder ontwikkeld daardoor zijn.

Daar is het volgende op gevonden: Een Paddock Paradise.

Dit is in feite een nabootsing, op kleine schaal dat wel, van het leven in de natuur. Naast een vlakte hoort daar ook een "track” bij. Een aangelegde route die de paarden kunnen volgen. Een soort pad. Hier trekken dan de paarden langs. Verschillende bodems er in en op verschillende plaatsen een voeder plaats met hooi. Een paddock paradise is gemakkelijker aan te leggen dan men denkt.

Het kost wat moeite maar dan heeft het paard ook wat. Eventueel een schuil stal waar het paard bij guur weer beschutting kan vinden. Een verhoging er in gebouwd is ook nuttig. Paarden mogen nu eenmaal graag op de uitkijk staan. Een doorwaadbare plaats is weer gunstig voor vocht opname in de hoeven en ze kunnen er uit drinken.

In het paddock paradise kan gevoerd worden wat gunstig is, plus de paarden lopen veel meer. Wel 30 km per dag is gemeten via een gsm aan het paard (gekoppeld aan een computer).

Voordelen zijn:

· Meer beweging, dus betere doorbloeding

· Sociaal contact met andere paarden (mentale staat verbeterd)

· Natuurlijker omgeving en voldoet meer aan de trek neiging van het paard

· Paard is altijd opgewarmd om te rijden en de cooling-down is ook veel beter na het rijden

· Hoeven slijten en dit is van essentieel belang voor een gezonde hoef

· Gezonder lichaam

· Geen "stal ondeugden”

· Natuurlijk eet patroon en weinig kans op laminitis (hoefbevangenheid), mits de hoeven een natuurlijke vorm behouden.

Een paddock paradise kan aangelegd worden rondom een land, schuren, boerderij, rijbak, etc. en met wat fantasie tot een fijne plaats te maken.

Een goede ondergrond, of een deel ervan, is pea-gravel. (Kleine ronde steentjes). De hoeven worden als het ware gemasseerd en geslepen, plus dat de hoef gelijkmatig wordt ondersteund.

Daar lopen zelfs paarden met gevoelige zolen nog goed op. Wel heb ik het dan over een laag van minimaal 10 cm.

Aan de linkerzijde van deze pagina staan enkele afbeeldingen die ik heb gemaakt in Engeland op Rockley Farm. (Devon)

 
 
 
pea gravel